Externe links:    Gemeente Delfzijl     IVAK    Kunsthuis Oal Eer
Boerderijen
Het langhuis
De boerderijen zijn in de eeuwen “na Ezinge” steeds comfortabeler geworden, met name door de scheiding van het woon- en werkgedeelte.  

Vanaf ongeveer 1700 vormt het zogenaamde langhuis de basis voor de boerderij. Een langhuis bestaat uit drie delen namelijk:
- het woonhuis (a);
- het bedrijfsgedeelte (b);
- de bijschuur (c)
  (opslagruimte).

Het woonhuis
Op de tekening is de duidelijke afscheiding te zien tussen de schuur en het woongedeelte of woonhuis. Later wordt het woongedeelte verdeeld in een woonkamer (voor) en keuken tussen woon- en werkruimte. De keuken wordt ook wel het binnenhuis genoemd. De afmeting ervan wordt in vakken uitgedrukt, maar soms spreekt men alleen over een bepaald aantal vertrekken. De vakgrootte is nog gelijk aan die van de Ezinger boerderij, namelijk twee bij twee meter: de gebinten staan twee meter uit elkaar en de stijlen staan twee meter van de muur. De aanduiding "vakken" geeft aan dat ook voor het woongedeelte eenzelfde gebintconstructie als voor de schuur werd toegepast. De muren hadden in die tijd nog geen dragende functie. Soms is er een kamer aan de zijkant uitgebouwd.
Naar begin