Museumgemaal Cremer

te Termunterzijl

Openstelling nog niet zeker


Het toenmalige waterschap Oldambt gaf in 1929 opdracht voor de bouw van een gemaal. De fabriek Werkspoor in Amsterdam werd belast met het machinegedeelte. Het gebouw werd verzorgd door de Gebr. van Balen te Oudenrijn. Het werk werd in 1931 opgeleverd. De totale bouwkosten: Hfl 350.000,-.

Na de ingebruikname van het nieuwe gemaal Rozema in 2000, werd "Cremer" in 2002 een museumgemaal. Een museumgemaal, maar wel volledig functionerend en inzetbaar in geval van calamiteiten. Dankzij sponsors, donateurs en vrijwilligers!

Het Visserijmuseum

Te Termunterzijl

Openstelling nog niet zeker


Vrijwel iedere inwoner had connecties met de visserij, als eigenaar van een vissersschip, van een garnalendrogerij, als handelaar of als werknemer op de visafslag. In vrijwel ieder huisgezin werden dagelijks door vrouwen en kinderen vele tientallen kilo’s consumptiegarnalen gepeld.

De visserij legde gedurende een eeuw een nadrukkelijk stempel op het dorp. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er een ommekeer in de wijze van exploitatie van visserijbedrijven. Het betekende op termijn het einde van de Termunterzijlster vissersvloot. De ligplaatsen van de viskotters werden overgenomen door de recreatievaart.

Het verhaal van Termunterzijl en de visserij vindt u terug in het museum.

Herdenkingsmonument van de ramp met de TM1. Deze vissersboot verging met zijn bemanning: Jakob Vos - Schelto Westerhuis en Rommert Bijma. Ook vier redders van de Duitse reddingsboot Adolph Bermpohl kwamen om, t.w: Paul Johann Denker -Hans Jürgen Kratschke - Otto Schulke en Günter Kuchenbecker