Lees verder

In juli 2012 werden de zerken van Uniko 2, zijn zoon Hayo en Frouwke Onsta teruggevonden onder de vloer van de Farmsumer kerk. Daarnaast nog 17 zerken blootgelegd van personen die belangrijk zijn geweest voor de kerk en de proosdij. De opgravingen zijn gestopt voor nader overleg en onderzoek. Liggen er nog meer zerken: Hayo, de grootvader van Uniko 2 misschien?

In Farmsum is een, ook naar landelijke maatstaven gemeten, belangrijk monument blootgelegd. Een monument dat recht doet aan de geweldig belangrijke rol die Ommelanders, in dit geval het geslacht Ripperda, speelden bij het lokale, nationale en internationale gebeuren.

Het monument is echter niet geschikt voor openstelling. Veel zerken zijn beschadigd en moeten worden gerestaureerd. De zandstenen zerken van Uniko 2 en Hayo zijn niet goed bestand tegen weers- en vochtinvloeden.

Het geheel zou moeten worden gerestaureerd, geconserveerd en zichtbaar (toegankelijk) kunnen worden gemaakt. Hiervoor is echter veel geld nodig (enkele tonnen). Komt dit niet be-schikbaar dan verdwijnt alles weer onder een vloer en kunnen we later zeggen: “men beweert wel, er was eens … en het moet hier ergens liggen … het zou zo belangrijk zijn…… “.